Pihak penganjur Dorna melalui Race direction beberapa saat yang lalu baru saja menyelesaikan insiden yang melibatkan Dua rider motoGP dimana telah terjadi pencetus sehingga terlibat konflik antara Marquez Rossi yang menyebabkan salah satu Rider terjatuh.

Setelah Siasatan tersebut Pihak Dorna Melalui race direction melayangkan surat panggilan untuk tindak lanjut siasatanberkaitan kes yang di lakukan Marquez Lorenzo. Hal tersebut dinilai Race direction setelah melihat tayangan semula melalui beberapa kamera kelihatan bahawa dengan Jelas Pelumba bernombor 93 Marc Marquez memberikan Jalan kepada Lorenzo. Yang lebih mencurigakan adalah setelah Lorenzo melewati Marc Marquez telah terjadi GAP (Jarak) waktu antara Marquez dan Lorenzo mencapai 2,60 "/ sec dalam julat pusingan 1 lap.
Terlihat jelas Oleh Race direction bahawa kedua-dua pelumba (Marc - Jorge) harusnya memerlukan 3 hingga 4 lap pusingan untuk meletakkan jarak 2,60 "/ sec. Jika kelajuan kedua-dua pelumba selisih +0.781 pada perlumbaan tadi di Sepang Malaysia.


Tindak lanjut ini juga merujuk pada analisa data elektronik yang dilakukan oleh pelumba Valentino Rossi pada minggu lalu di Phillip Island dimana Marc Marquez mencatat masa terpantas di lap 14 hingga lap 20-an namun ia masih berkutit di kedudukan tiga dan mengacak racing line pemandu lain padahal ia sudah mampu melewati Lorenzo dengan GAP di atas +1.00 lebih dengan rata-rata kelajuan 3 pelumba terbawah tanpa Lorenzo.

Hal ini semakin jelas kelihatan pada analisa data elektronik Power mesin dan penggunaan Breake yang di lakukan dan pengiraan masa / pusingan antara lorenzo dan Marquez di Sepang Malaysia, kini berlangsung sesi FP1 sampai F4 Valentino Rossi bukannya tak mencatat masa baik hingga tercicir di atas kedudukan 6. ia sengaja melambatkan kelajuan motosikalnya agar ia boleh memantau prestasi dan Kelajuan waktu antara Marquez dan Lorenzo pada Komputer. Dimana kecurigaan Valentino Rossi akan datanya di komputer berbeza yang membuktikan bahawa dugaan adanya kerjasama Marquez dalam menghalang kepantasan mengejar Lorenzo nanti masa perlumbaan.


Melihat data yang mencurigakan ini, pihak Dorna melalui Race director telah melayangkan panggilan kepada Lorenzo dan Marc Marquez untuk membenarkan hal tersebut agar fair dan tidak terjadi kecurangan atau usaha unilateral membantu salah satu pelumba dalam perebutan Gelar Juara dunia. Hal ini tentu akan menjejaskan sportifitas Olahraha dalam dunia sukan permotoran, rating dan kerugian sponsor akibat tidak adanya persaingan sihat dalam perebutan gelaran. Demikian di tegaskan Web

Post a Comment

 
Top