Pernah tak nampak orang orang "lama" sebelum makan nasi dema kepal kepal nasi kemudian makan tanpa lauk. Biasanya dalam 3-4 biji kepalan nasi dema buat gitu. Sebelum makan dema doa dulu kepalan nasi tersebut.
.
Petuanya amalan dema tu supaya tahan badan yakni supaya sehat, dan dijauhi dari sebarang penyakit tubuh badan. Ikhtiar je bukan bergantung kat situ.. Paham bebaik ni petua, jangan pulak ada yang kata ambo mengajar bidaah khurafat dan jadi khalifah bawa orang masuk neraka. Bila dikatakan petua, sapa nak buat boleh buat.. Sapa tak suka takyah nak buat.. Dok diam diam..
.


Bacaan pada kepalan pertama dema baca Bismillah dan niat bukan kuasa kudrat aku yang boleh menyihatkan aku, kuasa kudrat Allah yang boleh menyihatkan aku. Pastu dema pun makan kepalan nasi tersebut.
.
Bacaan pada kepalan kedua dema baca Bismillahi Rahman dan ya qahar laillahaillallahu wahidul qahar. Pastu dema pun makan kepalan nasi tersebut.
.
Bacaan pada kepalan ketiga dema baca Bismillahi Rahmani Rahim dan doa Allahummaj'al fi a'sobi nura - Wazadahu basthotan fil ilmi wal jism . Pastu dema pun makan kepalan nasi tersebut.
.
Suapan keempat dan seterusnya barulah dema campur lauk dan kuah serta makan macam biasa.
.
Akhir sekali sehabis makan dema tak terus minum air, rehat sat dulu beberapa ketika barulah minum air.. Sama juga masa makan nasi dema tak berulamkan air, maksudnya dema tak selangseli makan nasi bersama minum air.
.
Moleklah mulai sekarang belajar makan nasi guna tangan daripada mengunakan sudu dan garpu. Ini lebih afdal.. Biar nampak kampung tapi besar manfaatnya.
.
Sekian petua.. Kalau ada bersamaan dengan amalan tuan tuan itu mungkin kebetulan dan kalau tak sama juga kebetulan dan kalau tak tahu bab ni juga kebetulan.. Kebetulan terbaca tulisan dari perkongsian ambo.
Wallahualam
.
Credit to: Abi Chai

Post a Comment

 
Top